Aktuellt

Leaböckerna en del av Skapande skola

Har idag, den 29/1, varit med på inspirationsdagen SPRAAK inför Skapande skola. Har knutit kontakter och fått nya idéer till mina författarbesök. Om 7 dagar går ansökningstiden till Kulturrådet ut. Hör gärna av dig om du vill diskutera projektidéer inför ansökan.

 

Du hittar mer info om mina författarbesök HÄR!

Bokar mig gör du via Författarcentrum eller via lotte@viklea.se.

 

Leaböckerna i MiniBladet

Under jullovet och januari ut kan du få lyssna till Lea Lejontämjare och översovningen om du går in på MiniBladet.se

Under vinjetten ”Lovmys” läser jag boken och berättar om Leaböckerna. Dessutom svarar jag på frågor tillsammans med illustratören Johanna Rehn och förläggaren Anna Lärk Ståhlberg.

Klicka HÄR så kommer du direkt till Lottes sida.

Vill du veta hur jag kom på idén till Lea Lejontämjare och översovningen ska du gå in på Vuxensidan och klicka på LOTTE LANNERBERTH.

Trevligt Lovmys!

 

Leaböckerna på julmarknad

Kom och lyssna till sagorna om Lea Lejontämjare. Författare Lotte Lannerberth besöker Djupadals scoutkårs julmarknad med sin sagoväska lördag den 7 december.
Det finns också möjlighet att köpa signerade böcker. En bok = 120 kr
Alla 3 böcker = 300 kr.
Lea Lejontämjare på prinsesskalas med glansigt omslag = 60 kr.
För varje såld bok går 20 kronor till Djupadals scoutkår.
Lyssna till:
Lea Lejontämjare och översovningen kl 11
Lea Lejontämjare på prinsesskalas Kl 12
Lea Lejontämjare på badhuset Kl 13
Passar barn i åldern 3 – 8 år.
Välkomna!

Anmälan till vårens kurser är nu öppen

Våren 2020 håller jag följande kurser på Studieförbundet Vuxenskolan på Grynbodgatan 20 i Malmö:
  • Skriv en bilderbok
  • Skrivkurs för ungdomar på sportlovet
  • Skriva novell och roman fortsättning

Klicka HÄR för att anmäla dig.

 

Förlags- och författarlördag

Klockan 12.15 den 23 november står jag på scen i Atriumgården, Lunds stadsbibliotek. Och klockan 11.30 samt klockan 13.30 tar jag min sagoväska och går till Sagoskåpet. Där får man bland annat höra berättelserna om Lea Lejontämjare, klappa ett lejon och lysa med ficklampor. Däremellan finns jag vid mitt utställningsbord i bibliotekshallen och säljer Leaböcker för 120 kr styck. Alla 3 = 300 kr. Lea Lejontämjare och översovningen på persiska = 150 kr. Varmt välkomna!

Klicka HÄR för att läsa hela programmet.

 

Framträdande för Läslotsar

Den 24 oktober höll jag författarbesök och inspirationsträff med Läslotsar i Malmö Stad, dvs förskolelärare som har till uppgift att inspirera andra pedagoger ute i förskolorna. Jag berättade hur Leaböckerna har kommit till, mina tankar med böckerna och mina idéer kring hur man kan jobba med böckerna i förskolan och hur förskolelärare kan hjälpa barnen att skriva egna berättelser. Flera av förskolelärarna jobbade redan med Leaböckerna och de gav mig en massa positiv feedback och inspirerade mig till att skriva en fjärde bok om Lea Lejontämjare. Den här typen av föreläsningar håller jag GÄRNA igen. Det var otroligt roligt och givande.

 

Analys av Leabok

Lea Lejontämjare och översovningen analyseras i magisteruppsatsen Som alla andra eller lika ovanlig som alla andra?: Framställning av intellektuell funktionsnedsättning i svenska bilderböcker av Linda Stjernholm.

Några citat:

Som alla andra

”Diskursen som framträder är den om den om det lekande barnet som alla andra. Eftersom Elliots funktionsnedsättning inte framställs som något hinder eller har någon betydelse för berättelsen blir det istället bara en historia om två barn där det ena råkar ha Downs syndrom.”

Normalisera tecken

”Diskursen som råder framhåller normalitet och normalisering av funktionsnedsättning där Elliots kommunikationssätt enbart är en sidodetalj. Han framställs i varje led som likvärdig och lika kapabel som Lea. ”

”Den sociala modellen framträder i denna berättelse i vissa situationer. Det syns i hur Elliot och Lea kommunicerar på ett självklart sätt genom att använda det stöd som behövs utan att lägga någon problemförklaring hos Elliot. Det syns också i hur ett fåtal tecken inkorporerats i boken för att ge möjlighet att normalisera användandet av dessa. ”

Klicka HÄR för att läsa uppsatsen i sin helhet.

 

Författarbesök

Denna vecka (vecka 41) har jag och min magiska väska gjort författarbesök på två förskolor inom projektet Läs med mig, förskoleförvaltningen öster, Malmö stad.

Ett lejon blev till en katt, en tapir till en kanin och efter läsningen fick barnen leka med min rekvisita. En pojke tog trollstaven, pekade ut i luften och sa ”Stopp! Du groda!”. Det var mitt kvitto på att historierna har blivit levande. Tack vare rekvisita och tecken når jag dessutom barn med språklig sårbarhet.

Stort tack till språkutvecklarna Malin Bejram Ellström och Hanan Qadan Rababah.

 

NYTT: Inspirationsmaterial till pedagoger i förskolan

Kom till monter A:0111 på Bokmässan och få ett rykande färskt exemplar.

Du hittar också materialet under fliken ”Handledningar”.

Lea Lejontämjare på Bokmässan 2019

Kikkuli Förlag AB

VÄLKOMMEN ATT TRÄFFA VÅRA FÖRFATTARE PÅ BOKMÄSSAN!

TORSDAGEN DEN 26 SEPTEMBER KL 14.00 och FREDAGEN DEN 27 SEPTEMBER KL 11.00 träffar du Lotte Lannerberth, författare till böckerna om Lea Lejontämjare, i vår monter A:0111. Hon visar hur du kan använda böckerna i undervisningen. Vi delar ut kostnadsfria lärarhandlingar som metodstöd. Första boken i serien finns även på persiska! Varmt välkomna!

 

Lea Lejontämjare på föreläsning om högkänslighet

Den 16 juni föreläste jag om högkänsliga barn i SFH Skåne (Sveriges Förening för Högkänsliga). Lea i Lea Lejontämjare på prinsesskalas fick exemplifiera ”stopp-och-kolla-systemet” som gör att högkänsliga barn är lite avvaktande i nya situationer.

 

Lea Lejontämjare och översovningen på persiska

Nu har Lea Lejontämjare och översovningen kommit ut på persiska i översättning av Mahboobeh Roohbakhsh. Så himla häftigt att bläddra i boken från höger till vänster. Nu gäller det bara att boken hittar sina läsare. Tipsa persisktalande och tipsa mig om evenemang där vi kan presentera boken!    Mejl: lotte@viklea.se

Vill du ha ett exemplar? Mejla mig!
Pris: 178 kr 
Pris inklusive porto: 229 kr 

 

Lea Lejontämjare till Litteraturrundan

Program LR 2019, HELA

Programpunkt nummer 7:

7. Lotte Lannerberth, Limhamnsbibliotek, Malmö, kl 11–13

Har du Lea-koll? Vad är det för djur Lea och Elliot fångar i Lea Lejontämjare på prinsesskalas?
Varför har sköldpaddan i Lea Lejontämjare på badhuset en stor och en liten fena? Och varför finns det egentligen tecken i Leaböckerna? Detta och mycket mer får du reda på när författare Lotte Lannerberth berättar och läser högt. Du kan också gå tipsrunda och vinna pris. Eller varför inte köpa dig en egen, signerad Leabok? Ålder: ca 3 – 8 år.
-Info: Lotte Lannerberth, 0733–469867

 

Internationella Downssyndromdagen den 21/3

Lagom till Sockdagen publicerade Gullis lästips denna VIDEO.

Klicka HÄR för att läsa Gullis recension av Leaböckerna.

 

Leaböckerna på Polyglutt

Nu finns Leaböckerna i lästjänsten Polyglutt – en språkutvecklane bibliotekstjänst för förskolorna. Böckerna finns på hyllan ”Rocka sockorna”.

 

Video med tecken

Adelina och mamma Linda läser ur Lea Lejontämjare på prinsesskalas.

VIDEO

Här kan du läsa deras recension.

 

Nu går det att söka mina skrivarkurser.

Vårterminen 2019 håller jag tre olika skrivarkurser på Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö. Läs mer under fliken ”Skrivarkurser”.

Nu finns Leaböckerna även som ljudbok.

Med mig som uppläsare!!!

Adlibris: 104 kr

Bokus: 109 kr

Nu finns lärarhandledningar till samtliga Leaböcker. 

De är gratis! Du hittar dem under fliken ”Författarbesök”.

Skånska Bokmässan i Lund den 13 oktober

Litteraturscenen Bokmässan den 28 september

I samtal med författarna Ann-Charlotte Ekensten och Anna Pella.

 

Boka ett författarbesök!

Jag är taggad för att besöka skolor och berätta om Lea och Elliot. Mejla eller ring och boka!

 

Lärarhandledningen till första Leaboken är nu klar.

Handledning till Lea Lejontämjare och översovningen.

De andra två kommer inom kort.

 

Programmet för bokmässan i Göteborg har kommit.

Missa inte programpunkten på Litteraturscenen klockan 12, fredag den 28 september! Vi ses!

 

Lea Lejontämjare till Skånska bokmässan i Lund lördag den 13 oktober.

Program för Skånska bokmässan 2018.

 

Lea Lejontämjare ska till årets upplaga av bokmässan!

Eller om man ska vara noga: Jag ska till bokmässan.

Fredag den 28 september kl 12 ska jag delta i ett samtal på Litteraturscenen tillsammans med Ann-Charlotte Ekensten och Anna Pella. Rubriken är ”Att skriva om och för barn och unga med funktionsvariationer”.

 

Sagostund på KANINI med Lea Lejontämjare.

Följ med på en simtur i djungeln!

Illustratör: Johanna Rehn

Lotte Lannerberth läser nya Leaboken – Lea Lejontämjare på badhuset.

Fredag 25 maj kl 15.00, Malmö Stadsbibliotek

Begränsat antal platser. Välkomna!

Efteråt kan du köpa Leaböckerna till 120 kr styck samt få en signering.

 

Författarbesök i skola.

Besökte en skola idag (den 16 april) och berättade om Leaböckerna. Något otroligt inträffade. I publiken fanns en pojke som berättade att han heter Elliot och att han har Downs syndrom. Häftigt, men det är inte allt. När jag läste ”Som tur är ska Elliot med. Han har både badring och puffar. Med prinsessor.” räckte Elliot upp handen och sa:       – Hur visste du det?Fatta! Han har armpuffar med prinsessor hemma. Vad är oddsen? Tänk att jag skulle få träffa Elliot i verkliga livet!!I publiken fanns också en tjej med hörselslinga som kunde visa alla tecknen. Underbart! Passade på att be om idéer till en fjärde bok. Fick in massor. Om jag bakar ihop dem blir det något i stil med: Lea och Elliot i rymden spelar dataspel, träffar en zombie, åker genom avloppet och går i skola i en igloo. Känner mig taggad. Har jag nämnt att jag älskar fantasi?När det var dags att tacka för mig kom två tjejer fram och ville kramas.        Jag har aldrig kramat en författare förut, förklarade den ena.När jag tänker efter har jag faktiskt det. Eller i alla fall nästan. (Astrid Lindgren). Kanske inte så dumt det här med författarkramar trots allt. De kan ju smitta av sig.

 

I radio Internationella Downs syndromdagen.

Internationella Downs syndromdagen (den 21/3) firade jag genom att rocka sockorna i radio. Klicka här så får du lyssna.

 

Release av Lea Lejontämjare på badhuset.


Lördag den 10/2 kl 11 – 12 blir det släppfest i Sagorummet på Limhamnsbiblioteket. Kom och lyssna till nya Leaboken – Lea Lejontämjare på badhuset – köp boken för 120 kronor, få en signering och mingla! Evenemanget är upplagt på Facebooksidan, men ingen föranmälan behövs. Varmt välkomna!

Affisch Limhamnsbiblioteket

 

Nya boken är här!

Fredag den 12/1-18: Nya Leaboken – Lea Lejontämjare på badhuset – har kommit från tryckeriet. Magisk känsla. Återkommer med info om släppfest inom kort.


Digital förhandsvisning av Lea Lejontämjare på badhuset.

Tisdag den 19/12 är jag med och firar Författarcentrum 50 år. Då läser jag nya Leaboken Lea Lejontämjare på badhuset på Lunds stadsbibliotek. Det blir en förhandsvisning med digitala bilder för själva boken släpps först i januari.

 

Leaböckerna på julmarknad.
På lördag den 16/12 mellan 10 och 14 finns jag och Leaböckerna på plats på Djupadals scoutkårs julmarknad, Elinelunds gård, Blåsebergavägen Limhamn. Kom och lyssna på saga, shoppa gran och julklappar.

 

Här får ni en smygtitt i Lea Lejontämjare på badhuset:

Illustration: Johanna Rehn

Jag meddelar exakt datum för släpp via min Facebooksida.

Vill du hellre uppdateras med ett mejl kan du skicka din e-post till lotte@viklea.se och skriva ”Leanyheter” i ämnesraden.