Aktuellt

Anmälan öppnar

Anmälan till kursen Skapa din egen bilderbok på Skurups folkhögskola vecka 27 sommaren 2024, med Johanna Rehn och Lotte Vikléa, öppnar fredag den 15 december. Häng på låset! En perfekt julklapp till dig själv eller till någon du känner som vill ta skrivardrömmen på allvar.

God jul

Lotte och Leksaksbiblioteket på Scouternas Julmarknad, Elinelunds Gård den 9/12.

God jul från Scouternas Julmarknad i Limhamn. Var du inte där, men vill köpa en bok? Ingen fara! Leksaksbiblioteket, Kittelbubblor och samtliga Leaböcker finns i Limhamns Bokhandel och i nätbokhandeln. Vill du ha ett signerad exemplar kontaktar du mig på lotte@viklea.se.

Vill du slippa porto kan vi mötas upp i Limhamn/Malmö.

Jag säljer även antologin ”Om rätten till ORDEN” för 120 kronor (med min novell ”Mamma” och texter av flera skåneförfattare, bland andra Björn Ranelid.

Boksläpp på bokmässan

Lördag den 25 november kommer jag till Bokmässan i Lund. Jag säljer Leaböckerna, Kittelbubblor, Leksaksbiblioteket samt nysläppta antologin Om rätten till ORDEN vid bokbord nr 41 mellan klockan 11 och 15. Klockan ca 11.50 berättar jag om nya boken Leksaksbiblioteket och mina övriga bilderböcker i Hilmasalen på andra våningen. Och cirka klockan 12:45 läser jag min novell Mamma i Speaker’s Corner. Novellen finns med i antologin Om rätten till ORDEN.

Böcker som funkar

På författardagen ”Böcker som funkar” presenterades jag av självaste Mamma Måd. Jag pratade om vikten av att det också finns böcker där karaktärerna har olika funktionsvariationer utan att det är något fokus på olikheterna, som i Leaböckerna. Elliot har Downs syndrom och Lea och Elliot tecknar ibland till varandra (4 tecken i varje bok), men i övrigt är det inget fokus på olikheter. Lea och Elliot turas om att vara modiga och fokus ligger på vänskap och fantasi. Jag hoppas bibliotekarier inser hur viktigt det är att Leaböckerna står på både Äppelhyllan OCH bland övriga bilderböcker på biblioteken. Barn ska få möjlighet att känna igen sig själva i litteraturen och barn ska få möjlighet att känna igen andra. Har du aldrig träffat ett barn med Downs syndrom ska du åtminstone få göra det i litteraturen (Elliot i Leaböckerna). Och känner du ingen som sitter i rullstol ska du åtminstone få träffa Ella i Kittelbubblor.

Besöker ny författardag

Torsdag den 16 november kommer jag till författardagen Böcker som funkar. Det är Författarcentrum Syds nya satsning på att skapa möjligheter för fler att utveckla en god läsförmåga och få tillgång till anpassad litteratur av hög kvalitet. Läs mer HÄR:

Nytt författarbesök på gång

Efter inspirationsworkshop med Emma Karinsdotter, om att skapa bra och kreativa författarbesök för barn och unga, har jag fått en ny idé till författarbesök med Leksaksbiblioteket. Måste bara låta idén växa till sig lite, men sen kommer jag med ett nytt upplägg. Den som väntar på något gott …

Vikléas skrivarpepp

Du har väl inte missat mina vloggar om skrivande på YouTube? Prenumerera på min kanal@lotteviklea så ser du direkt när jag lägger upp något nytt. Här ser du senaste vloggen som handlar om fokus.

Vill du ha månadsbrevet?


Månadsbrevet för oktober har gått iväg. Vill du också ha lästips, skrivtips, skrivövningar och info om kommande kurser på mejlen? Mejla ”Månadsbrev” till lotte@viklea.se

Bokmässan 2023


Klockan 17-19, fredag den 29/10, står jag i Idus monter med Leksaksbiblioteket.
Kom förbi och säg hej!

Leksaksbiblioteket på Leksaksbiblioteket

Nu är boken släppt och jag har fått lära mig mer om hur leksaksbibliotek kan drivas. På släppet på Leksaksbiblioteket i Majorna den 26/8 kom Anna Zajc, som startade Leksaksbiblioteket 2018 samt nuvarande ordförande Emilia Luttu. Även eldsjälarna Lotta Kindmark och Ingrid Burden, som startat Högsbo Leksaksbibliotek 2022, dök upp och det vart samtal om omställningen som behövs för klimatets skull, men även leksaksbibliotekens sociala roll. Det är uppenbart att leksaksbibliotek har mycket att lära av varandra och jag tror och hoppas vi kommer få se många fler framöver. Min förhoppning är att boken Leksaksbiblioteket ska få människor att inse alla fördelar med att låna istället för att äga.

Leksaksbiblioteket

Högsbo Leksaksbibliotek

Bilder från releasen

Fler bilder

Release på Leksaksbiblioteket

Lördag den 26 augusti klockan 14 – 15 släpps Leksaksbiblioteket på just Leksaksbiblioteket i Majorna, Göteborg, som är själva inspirationskällan till boken. Det blir uppläsning och signering och jag berättar hur jag fick idén och om samarbetet med illustratören Markus Lindholm. Kanske blir det även samtal om omställningen som behövs för klimatet och hur viktigt det är att vi lägger pekpinnar på hyllan och ser till alla fördelar. Vi ses på Slottskogsgatan 13 i Majorna! Boken finns till försäljning för 149 kr denna dag. Swish eller kontant. Välkomna!

Sprid gärna inbjudan till eventet: Release av Leksaksbiblioteket

Digital release den 29/7 2023

Leksaksbiblioteket är här! På lördag den 29/7 kl 13:00 blir det digital release på Facebook. Sök upp eventet ”Digital bokrelease – Leksaksbiblioteket” och var med när författaren Lotte Vikléa och illustratören Markus Lindholm berättar hur boken blivit till. Hör också Lotte läsa boken högt. Varmt välkomna! Boken går redan nu att beställa via förlaget Idus samt flera bokhandlare på nätet. Vill du ha en signatur beställer du direkt av Lotte eller Markus.
Sätt även ett kryss i kalendern lördag den 26 augusti klockan 14:00. Då kommer Leksaksbiblioteket och Lotte till Leksaksbiblioteket i Majorna, Göteborg för releasefest LIVE.

Leksaksbiblioteket ute i juli

Äntligen är Leksaksbiblioteket på väg till tryckeriet! Redan nu går boken att förbeställa på IDUS förlag, klicka HÄR.

I slutet på juli skickas boken ut. Info om release kommer inom kort. Senaste nytt får du via Facebook och Instagram: l.viklea

Sätt redan nu ett kryss i kalendern lördag den 26 augusti. Då kommer Leksaksbiblioteket och jag till Leksaksbiblioteket i Majorna, Göteborg.

Författarbesök i Lund

Under två dagar i maj hälsade jag på 6 tvåor på Backaskolan och Delfinskolan i Lund. Jag körde min workshop Gör din egen bilderbok och blev själv riktigt inspirerad av historien om apan Bob från Madagaskar vars flyg till ett 5-stjärnigt hotell på Seychellerna blivit inställt. Kul också att se mitt ansikte på Backaskolans Wall of fame. Men klart roligast var det att hitta teckningar från Lea Lejontämjare och översovningen på väggen i ett klassrum.

Leksaksbiblioteket

Här ser ni framsidan på min nya bilderbok Leksaksbiblioteket som är illustrerad av Markus Lindholm. Han jobbar på med de sista bilderna och snart är det dags att lämna över till sättning och tryckning.

#writers read for Iran

Under hashtaggen Writers read for Iran läser jag ”Sorg i tre akter”, publicerade i Shortzines i april 2019.

Klippet finns på min kanal @lotteviklea på YouTube. Du kan se det HÄR .

Favorit i repris

I sommar håller Johanna Rehn och jag återigen kursen ”Skapa din egen bilderbok” på Skurups folkhögskola.

Under en vecka får du fördjupa dig i bilderboken på ett lekfullt sätt. Du får inspiration att hitta på egna historier, du får verktyg att säkra den dramaturgiska kurvan och du får öva dig på gestaltning och perspektiv. Det spelar ingen roll om du är mest intresserad av att skriva eller illustrera. Stort fokus läggs nämligen på samspelet mellan text och bild.

För mer info och anmälan, klicka HÄR.

Arbetsvistelse

Första två veckorna på nya året, 2023, jobbade jag intensivt på  Ricklundgården i Saxnäs. Förutom x antal timmar framför datorn vart det längdåkning, snöskottning och häng på EMMAS och i Folkes ateljé.

Bokbord och programpunkt

Den 10 december hade jag bokbord på Bokmässan i Stadshallen i Lund. Och jag fick hjälp att fantisera fram nya äventyr åt Lea och Elliot på Barnboksscenen.

Bokmässan i Lund

Lördag den 10 december kommer Leaböckerna, Kittelbubblor och jag till Stadshallen i Lund kl. 10 – 16.

Kl 11 – 11:15 samt kl 13.30 – 13:45 kan man få fantisera ihop med mig på Barnboksscenen (Hilma Borelius-rummet, 2 vån).

Hitta på nya äventyr med Lea Lejontämjare! Vad kan vara spännande och lite läskigt? Fantisera med författaren!

Skrivarkurs i julklapp?

Nu är anmälan öppen till min skrivarkurs ”Håller storyn”. Mer info finns under Skrivtjänster och fliken Skrivarkurser här på hemsidan.

Anmälan till min och Johanna Rehns sommarkurs ”Skapa din egen bilderbok” på Skurups folkhögskola öppnar i mitten på december. Missa inte!

Premiär för ny workshop

Vecka 43 besökte jag ettorna, tvåorna och Grundsärskolan på Ängslättskolan i Bunkeflostrand. Jag gick igenom stegen:

  1. Hitta på
  2. Planera texten
  3. Skriva och rita

Tillsammans kom vi på en historia om ett gosedjur och sen fick eleverna skriva och rita berättelsen i en dummy.

Vikléas skrivarpepp finns nu på Youtube

Min vlogg med skrivartips har flyttat till Youtube. Cirka varannan vecka lägger jag ut ett nytt avsnitt. Ni hittar kanalen här:

Lotte Vikléa (fd. Lannerberth) – YouTube

Ny bilderbok på gång

Efter flera digitala möten med fantastiska illustratören Markus Lindholm börjar nya bilderboken ta form. Boken beräknas komma ut våren 2023. Mer information kommer.

Vikléas skrivarpepp

Den 20 maj började jag vlogga om skrivande. Varje fredag lägger jag ut en ny vlogg på Facebook och Instagram där jag heter l.viklea. Missa inte!

Sommarkurs 

Vecka 30 höll jag sommarkursen ”Skapa din egen bilderbok” på Skurups folkhögskola tillsammans med Johanna Rehn som har illustrerat Leaböckerna.

Vi tog helhetsgrepp om genren, jag pratade text och Johanna illustrationer. Deltagarna fick jobba fram en historia med dramaturgisk kurva och skapa en dummy med tillhörande illustrationer. Det gick över förväntan, vilka talangfulla deltagare! Och så kul vi hade!

Äppelfesten

Den 28 maj blev en dag i tecknens tecken på Helsingborgs bibliotek. Förutom att lyssna på mig berätta om Leaböckerna och Kittelbubblor fanns det möjlighet att lära sig TAKK, skapa taktila berättelser samt besöka Lea och Elliot i djungeln med hjälp av green screen.

Foto: Linda Stjernholm

Foto: Linda Stjernholm

Illustration: Johanna Rehn

Många författarbesök

I maj har jag hunnit besöka förskoleklasserna och ettorna på Ängslättskolan i Bunkeflostrand. Jag har besökt förskoleklassen, ettan, tvåan och trean på Rosenholmsskolan i Malmö. Och jag har hälsat på hos grundsärskolan på Aggarpsskolan i Svedala.

Foto: Lisette Blacquière

Foto: Lisette Blacquière

Äppelfesten

I maj månad har jag flera författarbesök inbokade på både skola och bibliotek. Den 28 maj framträder jag på Helsingborgs bibliotek klockan 12, som en del av Äppelfestens program. Äppelfesten ger extra uppmärksamhet åt de som läser eller kommunicerar på andra sätt. Jag kommer främst att prata om Leaböckerna som innehåller TAKK. Men jag berättar också hur mina tankar gått när jag skrivit Kittelbubblor.

Äppelfesten håller på från klockan 11 till klockan 15 med olika aktiviteter. Bland annat kan man, med hjälp av green screen och Johanna Rehns fantastiska illustrationer, bli fotograferad tillsammans med Lea Lejontämjare.

Reservplatser kvar

Kursen ”Skapa din egen bilderbok”, som jag håller tillsammans med Johanna Rehn i sommar, är nu full men det går bra att anmäla sig som reserv. Alltid är det någon som lämnar återbud.
Jag ser gryyyymt mycket fram emot kursen. Tänk att få hålla på och teckna och skriva och tänka tillsammans med andra som insett vilken fantastisk genre bilderboken är.
Klicka HÄR för att komma till anmälan.

Litteraturrundan 2022

Blir digital för min del i år. Jag sänder från min täppa i Limhamn. Film finns på Facebook och Instagram.

#rockasockorna2022

Den 21 mars är det Världsdagen för Downs syndrom och vi rockar förstås sockorna för att uppmärksamma Elliot i Leaböckerna och alla andra barn och vuxna med Downs syndrom. Sockorna, eller strumporna om man ska vara noga, ropar med gälla färger och högljudda röster:

-Alla människor har lika värde och rättigheter!

Synd bara att strumporna gömmer sig i skor. Så ta en bild på dina strumpor och dela under hashtaggen #rockasockorna2022

Kontrakt på ny bok

Nu har jag skrivit kontrakt på min femte bilderbok. Den här gången med Idus förlag och illustratören Markus Lindholm, som bland annat illustrerat Året runt med Kapten Tutnäsa. Jag ser mycket fram emot vårt samarbete.

Boktips

Den 8 mars till ära tipsade forskoleinspiratorerna på Instagram om Lea Lejontämjare och översovningen. Himla fin recension. Lyssna här:

https://www.instagram.com/tv/Ca1zu-2LE1l/?utm_medium=copy_link

Blås såpbubblor!

Det låter kanske naivt, men jag tror Kittelbubblor kan göra skillnad.  Det är krig i Europa, familjer splittras och människor är på flykt. Om man stannar upp och bara fokuserar på att blåsa så stora bubblor som möjligt och om man följer bubblorna med blicken, så är världen ganska vacker ändå. För en stund iallafall. Åtminstone blir barn alltid glada av såpbubblor. Här är det Ellas namne som försöker fånga dem.

God jul!

Det ser ut att kunna bli en vit jul i år.  Men lyser snön med sin frånvaro tar jag fram kittelbubblorna. Må ni få en bubblande härlig jul!

Skapa din egen bilderbok

– En kurs med fokus på både text och bild med författaren Lotte Vikléa och illustratören Johanna Rehn (skaparna av Leaböckerna).

Plats: Skurups folkhögskola
Kurstid: Mån 25/7 kl.12.00 – Fre 29/7 kl.15.00
Pris fr. 5115 kr

Älskar du bilderböcker? Tycker du om att skriva egna berättelser och gillar du att rita? I så fall är detta kursen för dig. Under en vecka får du fördjupa dig i bilderboken på ett lekfullt sätt. Du får inspiration att hitta på egna historier, du får verktyg att säkra den dramaturgiska kurvan och du får öva dig på gestaltning och perspektiv.

Läs mer HÄR.

Lotte Vikléa (fd Lannerberth) och Johanna Rehn när Lea Lejontämjare och översovningen släpptes år 2015.

Kittelbubblor på Julboksmarknad

På Julboksmarknaden på Victoriateatern, lördag den 18 december, finns Kittelbubblor till försäljning.  Det kommer att finnas 5 exemplar. Först till kvarn! Julboksmarknaden har öppet mellan klockan 12 och 17.

Nytt efternamn

Från och med den 9 december 2021 har jag nytt efternamn. Nu heter jag som mitt företag, det vill säga Vikléa. Namnet bildade jag när jag startade mitt företag år 2016. Namnet är sammansatt av tre namn, nämligen namnen på mina två barn, Viktor och Klara, samt Lea, mitt första fiktiva barn.

Kittelbubblor på julmarknad

På scouternas julmarknad på Elinelunds Gård i Limhamn, lördag den 11 december, kan man köpa julgran, testa på smide, köpa fika, korv och lotter med mera.

Och så kan man lyssna till boken Kittelbubblor och blåsa såpbubblor till låten Kittelbubblor.

Illustration: Kajsa Hallström

Bokmässan i Lund

Den 13 november var jag med på årets Bokmässa i Lund arrangerad av Litteraturrundan. Jag fick förmånen att dela bord med Stina och Joakim Larsson som driver bokförlaget Boklarssons. De har bland annat gett ut böckerna om Grållen och Silvia. Det är fartfyllda berättelser om gråsuggan och silverfisken.

Det blev också scenprat och sagoläsning i det magiska Sagoskåpet. Här sitter sagotanten och väntar på sin publik:

Bokpedagog framhåller Kittelbubblor

När Bokpedgogen Gunilla Eklöf blev intervjuad av Sofia Schlein för  Helsingborgs Dagblad (den 9 augusti, 2021), bläddrade hon ”i ett axplock barnböcker hon köpt in till Tornérhjelms förskola i Helsingborg”. Kittelbubblor är en av dem. I övrigt en mycket intressant artikel. Du kan läsa den här.

Barnbokspaket med Kittelbubblor

Norrtälje kommun erbjuder sina förskolor barnbokspaket för jämställdhet, mångfald och social hållbarhet. Kittelbubblor är med i paketet för de stora barnen. Läs mer här.

Bokmässan i Lund

På lördag den 13 november kommer jag till Bokmässan i Lund.

Jag kommer att ha bokbord mellan 11 och 15. Därutöver står jag på scen i Atriumgården klockan 12:25 och jag berättar om Leaböckerna och läser nya boken  Kittelbubblor i Sagoskåpet klockan 14:10.

Hoppas vi ses!

Hela programmet kan du läsa här.

Digital skrivarkurs

För alla skrivsugna som behöver verktyg och inspiration, men har ont om tid, håller jag kursen ”Skriv en bilderbok” digitalt via Zoom.

I kursen får man lära sig att skapa intrig och skriva en dummy.

Mer info samt anmälan: lotte@viklea.se

Kittelbubblor på Litteraturrundan

Kl. 11 den 4 september blir det Kittelbubblor, uppläsning och tipsrunda med Leafrågor i butiken Vackra ting i Önneköp. Missa inte det! Och spana in övriga programmet som håller på till klockan 15:30.

Kittelbubblor får fina recensioner

/Funkisboktips på Instagram

/Helenasboktips på Instagram

/Gustavs Bokhylla på Instagram

Kittelbubblor lokalt

I Lokaltidningen Limhamn/Bunkeflo kan man läsa om Kittelbubblor och nu finns boken att köpa i Limhamns Bokhandel.

Kittelbubblor i Skånska Dagbladet

Kittelbubblor fick en helsida i Skånska Dagbladet den 1 februari.

Här kan du läsa artikeln av Gunilla Wedding på skd.se.

Låten Kittelbubblor

Nu finns låten Kittelbubblor på Youtube. Den är gjord av Malin Bejram Ellström & Kalle Kronhamn.

Lyssna HÄR.

Recensionen från BTJ

Hurra! Kittelbubblor fick helhetsbetyget: ”Mycket bra” av Bibliotekstjänst.

???

Citat från Lektör Annakarin Lindberg:
”Kittelbubblor av Lotte Lannerberth är en varm, inkännande berättelse om att kunna fast man inte tror att man kan. Att kunna för att man hjälps åt. Och att det behövs att någon tror på en. Texten har ett bra flyt och bilderna ackompanjerar den fint. Kajsa Hallströms färgrika, personliga bilderna fyller hela uppslaget med många detaljer från en typisk svensk lekplats.

Recensionen kan läsas i sin helhet i BTJ-häfte nr 4, 2021.

Kittelbubblor har nu släppts

Lördag den 16 januari släpptes Kittelbubblor med en livesändning på Instagram.  Kolla livesändningen HÄR.

Boken går nu att köpa via bokhandlare på Internet och via mig. Mer info hittar du HÄR.

VÄLKOMMEN PÅ DIGITALT BOKSLÄPP
Vill du vara med på digitalt boksläpp?
Lördag den 16/1 kl 16.00  släpps bilderboken Kittelbubblor på Instagram via 
@kajsah.art

Alla som vill är välkomna att höra hur boken blivit till och lyssna till när Lotte läser Kittelbubblor och Kajsa visar och berättar om illustrationerna. 
Varmt välkomna! 
/Lotte och Kajsa 

Illustrationer: Kajsa Hallström

Läs mer om boken HÄR.

Skriv en bilderbok goes digital

Den 16/1 börjar min skrivarkurs ”Skriv en bilderbok”. På grund av rådande pandemi blir det ONLINE. Vi kommer att studera bilderböcker, göra skrivövningar samt jobba med egna manus.

Klicka HÄR för att läsa mer samt anmäla dig.

Författarbesök med Leaböckerna

Nu har alla elever i förskoleklasserna och årskurs 1 på Djupadalsskolan/Elinelundskolan fått författarbesök. Tack till Clement och övrig personal för fint mottagande.

”Skriv en bilderbok” hösten 2020

Den 23 september 2020 startar min kurs” Skriv en bilderbok” på Studieförbundet Vuxenskolan  i Malmö. Vi kommer att studera bilderböcker, göra skrivövningar samt jobba med egna manus.

Klicka HÄR för att läsa mer samt anmäla dig.

Vilka färger?

Nu är illustratören Kajsa Hallström igång och färglägger min nästa bok – Kittelbubblor. Den kommer ut på Kikkuli förlag i början på 2021. Frågan är vilka färgerna blir?

Digitala författarbesök

Jag har nu blivit varm i kläderna vad gäller digitala framträdanden och erbjuder även digitala författarbesök.

Läs mer HÄR!

Bokar mig gör du via Författarcentrum Syd eller via lotte@viklea.se.

Lea på Digi-Rundan den 2 maj

På grund av pandemin ställdes författarframträden in och Litteraturrundan blev istället digital.

HÄR ser du Lotte Lannerberths bidrag.

Och HÄR ser du alla bidrag. Lotte Lannerberth går på 55:50 minuter in i klippet.

Leaböckerna en del av Skapande skola

Har idag, den 29/1, varit med på inspirationsdagen SPRAAK inför Skapande skola. Har knutit kontakter och fått nya idéer till mina författarbesök. Om 7 dagar går ansökningstiden till Kulturrådet ut. Hör gärna av dig om du vill diskutera projektidéer inför ansökan.

Du hittar mer info om mina författarbesök HÄR!

Bokar mig gör du via Författarcentrum eller via lotte@viklea.se.

Leaböckerna i MiniBladet

Under jullovet och januari ut kan du få lyssna till Lea Lejontämjare och översovningen om du går in på MiniBladet.se

Under vinjetten ”Lovmys” läser jag boken och berättar om Leaböckerna. Dessutom svarar jag på frågor tillsammans med illustratören Johanna Rehn och förläggaren Anna Lärk Ståhlberg.

Klicka HÄR så kommer du direkt till Lottes sida.

Vill du veta hur jag kom på idén till Lea Lejontämjare och översovningen ska du gå in på Vuxensidan och klicka på LOTTE LANNERBERTH.

Trevligt Lovmys!

Leaböckerna på julmarknad

Kom och lyssna till sagorna om Lea Lejontämjare. Författare Lotte Lannerberth besöker Djupadals scoutkårs julmarknad med sin sagoväska lördag den 7 december.
Det finns också möjlighet att köpa signerade böcker. En bok = 120 kr
Alla 3 böcker = 300 kr.
Lea Lejontämjare på prinsesskalas med glansigt omslag = 60 kr.
För varje såld bok går 20 kronor till Djupadals scoutkår.
Lyssna till:
Lea Lejontämjare och översovningen kl 11
Lea Lejontämjare på prinsesskalas Kl 12
Lea Lejontämjare på badhuset Kl 13
Passar barn i åldern 3 – 8 år.
Välkomna!

Anmälan till vårens kurser är nu öppen

Våren 2020 håller jag följande kurser på Studieförbundet Vuxenskolan på Grynbodgatan 20 i Malmö:
    • Skriv en bilderbok
    • Skrivkurs för ungdomar på sportlovet
  • Skriva novell och roman fortsättning

Klicka HÄR för att anmäla dig.

Förlags- och författarlördag

Klockan 12.15 den 23 november står jag på scen i Atriumgården, Lunds stadsbibliotek. Och klockan 11.30 samt klockan 13.30 tar jag min sagoväska och går till Sagoskåpet. Där får man bland annat höra berättelserna om Lea Lejontämjare, klappa ett lejon och lysa med ficklampor. Däremellan finns jag vid mitt utställningsbord i bibliotekshallen och säljer Leaböcker för 120 kr styck. Alla 3 = 300 kr. Lea Lejontämjare och översovningen på persiska = 150 kr. Varmt välkomna!

Klicka HÄR för att läsa hela programmet.

Framträdande för Läslotsar

Den 24 oktober höll jag författarbesök och inspirationsträff med Läslotsar i Malmö Stad, dvs förskolelärare som har till uppgift att inspirera andra pedagoger ute i förskolorna. Jag berättade hur Leaböckerna har kommit till, mina tankar med böckerna och mina idéer kring hur man kan jobba med böckerna i förskolan och hur förskolelärare kan hjälpa barnen att skriva egna berättelser. Flera av förskolelärarna jobbade redan med Leaböckerna och de gav mig en massa positiv feedback och inspirerade mig till att skriva en fjärde bok om Lea Lejontämjare. Den här typen av föreläsningar håller jag GÄRNA igen. Det var otroligt roligt och givande.

Analys av Leabok

Lea Lejontämjare och översovningen analyseras i magisteruppsatsen Som alla andra eller lika ovanlig som alla andra?: Framställning av intellektuell funktionsnedsättning i svenska bilderböcker av Linda Stjernholm.

Några citat:

Som alla andra

”Diskursen som framträder är den om den om det lekande barnet som alla andra. Eftersom Elliots funktionsnedsättning inte framställs som något hinder eller har någon betydelse för berättelsen blir det istället bara en historia om två barn där det ena råkar ha Downs syndrom.”

Normalisera tecken

”Diskursen som råder framhåller normalitet och normalisering av funktionsnedsättning där Elliots kommunikationssätt enbart är en sidodetalj. Han framställs i varje led som likvärdig och lika kapabel som Lea. ”

”Den sociala modellen framträder i denna berättelse i vissa situationer. Det syns i hur Elliot och Lea kommunicerar på ett självklart sätt genom att använda det stöd som behövs utan att lägga någon problemförklaring hos Elliot. Det syns också i hur ett fåtal tecken inkorporerats i boken för att ge möjlighet att normalisera användandet av dessa. ”

Klicka HÄR för att läsa uppsatsen i sin helhet.

Författarbesök

Denna vecka (vecka 41) har jag och min magiska väska gjort författarbesök på två förskolor inom projektet Läs med mig, förskoleförvaltningen öster, Malmö stad.

Ett lejon blev till en katt, en tapir till en kanin och efter läsningen fick barnen leka med min rekvisita. En pojke tog trollstaven, pekade ut i luften och sa ”Stopp! Du groda!”. Det var mitt kvitto på att historierna har blivit levande. Tack vare rekvisita och tecken når jag dessutom barn med språklig sårbarhet.

Stort tack till språkutvecklarna Malin Bejram Ellström och Hanan Qadan Rababah.

NYTT: Inspirationsmaterial till pedagoger i förskolan

Kom till monter A:0111 på Bokmässan och få ett rykande färskt exemplar.

Du hittar också materialet under fliken ”Handledningar”.

Lea Lejontämjare på Bokmässan 2019

Kikkuli Förlag AB

VÄLKOMMEN ATT TRÄFFA VÅRA FÖRFATTARE PÅ BOKMÄSSAN!

TORSDAGEN DEN 26 SEPTEMBER KL 14.00 och FREDAGEN DEN 27 SEPTEMBER KL 11.00 träffar du Lotte Lannerberth, författare till böckerna om Lea Lejontämjare, i vår monter A:0111. Hon visar hur du kan använda böckerna i undervisningen. Vi delar ut kostnadsfria lärarhandlingar som metodstöd. Första boken i serien finns även på persiska! Varmt välkomna!

Lea Lejontämjare på föreläsning om högkänslighet

Den 16 juni föreläste jag om högkänsliga barn i SFH Skåne (Sveriges Förening för Högkänsliga). Lea i Lea Lejontämjare på prinsesskalas fick exemplifiera ”stopp-och-kolla-systemet” som gör att högkänsliga barn är lite avvaktande i nya situationer.

Lea Lejontämjare och översovningen på persiska

Nu har Lea Lejontämjare och översovningen kommit ut på persiska i översättning av Mahboobeh Roohbakhsh. Så himla häftigt att bläddra i boken från höger till vänster. Nu gäller det bara att boken hittar sina läsare. Tipsa persisktalande och tipsa mig om evenemang där vi kan presentera boken!    Mejl: lotte@viklea.se

Vill du ha ett exemplar? Mejla mig!
Pris: 178 kr 
Pris inklusive porto: 229 kr 

Lea Lejontämjare till Litteraturrundan

Program LR 2019, HELA

Programpunkt nummer 7:

7. Lotte Lannerberth, Limhamnsbibliotek, Malmö, kl 11–13

Har du Lea-koll? Vad är det för djur Lea och Elliot fångar i Lea Lejontämjare på prinsesskalas?
Varför har sköldpaddan i Lea Lejontämjare på badhuset en stor och en liten fena? Och varför finns det egentligen tecken i Leaböckerna? Detta och mycket mer får du reda på när författare Lotte Lannerberth berättar och läser högt. Du kan också gå tipsrunda och vinna pris. Eller varför inte köpa dig en egen, signerad Leabok? Ålder: ca 3 – 8 år.
-Info: Lotte Lannerberth, 0733–469867

Internationella Downssyndromdagen den 21/3

Lagom till Sockdagen publicerade Gullis lästips denna VIDEO.

Klicka HÄR för att läsa Gullis recension av Leaböckerna.

Leaböckerna på Polyglutt

Nu finns Leaböckerna i lästjänsten Polyglutt – en språkutvecklane bibliotekstjänst för förskolorna. Böckerna finns på hyllan ”Rocka sockorna”.

Video med tecken

Adelina och mamma Linda läser ur Lea Lejontämjare på prinsesskalas.

VIDEO

Här kan du läsa deras recension.

Nu går det att söka mina skrivarkurser.

Vårterminen 2019 håller jag tre olika skrivarkurser på Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö. Läs mer under fliken ”Skrivarkurser”.

Nu finns Leaböckerna även som ljudbok.

Med mig som uppläsare!!!

Adlibris: 104 kr

Bokus: 109 kr

Nu finns lärarhandledningar till samtliga Leaböcker. 

De är gratis! Du hittar dem under fliken ”Författarbesök”.

Skånska Bokmässan i Lund den 13 oktober

Litteraturscenen Bokmässan den 28 september

I samtal med författarna Ann-Charlotte Ekensten och Anna Pella.

Boka ett författarbesök!

Jag är taggad för att besöka skolor och berätta om Lea och Elliot. Mejla eller ring och boka!

Lärarhandledningen till första Leaboken är nu klar.

Handledning till Lea Lejontämjare och översovningen.

De andra två kommer inom kort.

Programmet för bokmässan i Göteborg har kommit.

Missa inte programpunkten på Litteraturscenen klockan 12, fredag den 28 september! Vi ses!

Lea Lejontämjare till Skånska bokmässan i Lund lördag den 13 oktober.

Program för Skånska bokmässan 2018.

Lea Lejontämjare ska till årets upplaga av bokmässan!

Eller om man ska vara noga: Jag ska till bokmässan.

Fredag den 28 september kl 12 ska jag delta i ett samtal på Litteraturscenen tillsammans med Ann-Charlotte Ekensten och Anna Pella. Rubriken är ”Att skriva om och för barn och unga med funktionsvariationer”.

Sagostund på KANINI med Lea Lejontämjare.

Följ med på en simtur i djungeln!

Illustratör: Johanna Rehn

Lotte Lannerberth läser nya Leaboken – Lea Lejontämjare på badhuset.

Fredag 25 maj kl 15.00, Malmö Stadsbibliotek

Begränsat antal platser. Välkomna!

Efteråt kan du köpa Leaböckerna till 120 kr styck samt få en signering.

Författarbesök i skola.

Besökte en skola idag (den 16 april) och berättade om Leaböckerna. Något otroligt inträffade. I publiken fanns en pojke som berättade att han heter Elliot och att han har Downs syndrom. Häftigt, men det är inte allt. När jag läste ”Som tur är ska Elliot med. Han har både badring och puffar. Med prinsessor.” räckte Elliot upp handen och sa:       – Hur visste du det?Fatta! Han har armpuffar med prinsessor hemma. Vad är oddsen? Tänk att jag skulle få träffa Elliot i verkliga livet!!I publiken fanns också en tjej med hörselslinga som kunde visa alla tecknen. Underbart! Passade på att be om idéer till en fjärde bok. Fick in massor. Om jag bakar ihop dem blir det något i stil med: Lea och Elliot i rymden spelar dataspel, träffar en zombie, åker genom avloppet och går i skola i en igloo. Känner mig taggad. Har jag nämnt att jag älskar fantasi?När det var dags att tacka för mig kom två tjejer fram och ville kramas.        Jag har aldrig kramat en författare förut, förklarade den ena.När jag tänker efter har jag faktiskt det. Eller i alla fall nästan. (Astrid Lindgren). Kanske inte så dumt det här med författarkramar trots allt. De kan ju smitta av sig.

I radio Internationella Downs syndromdagen.

Internationella Downs syndromdagen (den 21/3) firade jag genom att rocka sockorna i radio. Klicka här så får du lyssna.

Boksläpp Lea Lejontämjare på badhuset

Limhamnsbiblioteket 2018.

Release av Lea Lejontämjare på badhuset


Lördag den 10/2 kl 11 – 12 blir det släppfest i Sagorummet på Limhamnsbiblioteket. Kom och lyssna till nya Leaboken – Lea Lejontämjare på badhuset – köp boken för 120 kronor, få en signering och mingla! Evenemanget är upplagt på Facebooksidan, men ingen föranmälan behövs. Varmt välkomna!

Affisch Limhamnsbiblioteket

Nya boken är här!

Fredag den 12/1-18: Nya Leaboken – Lea Lejontämjare på badhuset – har kommit från tryckeriet. Magisk känsla. Återkommer med info om släppfest inom kort.


Digital förhandsvisning av Lea Lejontämjare på badhuset.

Tisdag den 19/12 är jag med och firar Författarcentrum 50 år. Då läser jag nya Leaboken Lea Lejontämjare på badhuset på Lunds stadsbibliotek. Det blir en förhandsvisning med digitala bilder för själva boken släpps först i januari.

 

 
 
Leaböckerna på julmarknad.
På lördag den 16/12 mellan 10 och 14 finns jag och Leaböckerna på plats på Djupadals scoutkårs julmarknad, Elinelunds gård, Blåsebergavägen Limhamn. Kom och lyssna på saga, shoppa gran och julklappar.

Här får ni en smygtitt i Lea Lejontämjare på badhuset:

Illustration: Johanna Rehn

Jag meddelar exakt datum för släpp via min Facebooksida.

Vill du hellre uppdateras med ett mejl kan du skicka din e-post till lotte@viklea.se och skriva ”Leanyheter” i ämnesraden.

Boksläpp Lea Lejontämjare på prinsesskalas

Limhamnsbiblioteket 2016.

Fotograf: Karin Bögeskov

Boksläpp Lea Lejontämjare och översovningen

Malmö Stadsbibliotek 2015, tillsammans med Johanna Rehn.

Fotograf: Karin Bögeskov