Lea i Äppelhyllan

När jag besöker bibliotek letar jag alltid upp mina böcker. Det är kul att se var de placeras. Ibland finns Leaböckerna i Äppelhyllan, ibland ute bland övriga bilderböcker och ibland står de på båda ställen.

Äppelhyllan är en plats i biblioteket med ”medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar.”  Äppelhyllan (barnensbibliotek.se)

Här finns böcker för och om barn med funktionsvariationer.

På Helsingborgs bibliotek har Äppelhyllan blivit ett träd.

-Vi hade en vanlig undangömd och ganska tråkig Äppelhylla innan så när vi skulle göra om på barnavdelningen tog vi tillfället i akt att sätta Äppelhyllan mitt i rummet. Det fanns redan en slags sittmöbel i form av ett träd men den gick att göra om till bokhylla med några extra hyllplan och nedslipning av kanter. Det gav möjlighet att synliggöra en del böcker som annars lätt försvinner i hyllan. Placeringen gör också att många stannar till och samtalar kring TAKK och olika sätt att läsa, berättar bibliotekarie Linda Stjernholm.

Bild: Linda Stjernholm

Hennes inställning till Äppelhyllan har förändrats över tid.

-Till en början såg jag hyllan som en särlösning som stigmatiserade funktionsnedsättningar och gav ett väldigt medicinskt intryck. Jag hade helst sett att all barnlitteratur med funkistema eller representation fanns bland all den andra barnlitteraturen. För att normalisera och visa att den är för alla.

Nu tänker Linda Stjernholm tvärtom:

-Jag tänker att vi behöver lyfta fram äppelhyllorna och låta dem vara lekfulla och avdramatiserande för att få alla barn att söka sig dit och kika.

Eftersom Helsingborgs bibliotek är relativt stort finns resurser att även ha Leaböckerna ute i den vanliga samlingen.

Bild. Linda Stjernholm

På Göteborg Stadsbibliotek har man valt att endast ställa Leaböckerna i Äppelhyllan. Och här står de under rubriken ”Berättelser att känna igen sig i”.

Det kan med andra ord se väldigt olika ut på biblioteken i Sverige.

Vad tycker du? Bör Leaböckerna placeras i Äppelhyllan, ute i den vanliga samlingen eller på båda ställena?

Här kan du se en film om Äppelhyllan, från Malmö Stadsbibliotek.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 19 =