Leksaksbiblioteket

Jag hade egentligen inga planer på att börja blogga, men så hälsade jag på Leksaksbiblioteket i Göteborg inför en kommande bilderbok och då vaknade journalisten i mig till liv. Det riktigt kliade i fingrarna och eftersom jag inte har en tidning att skriva för i dagsläget bestämde jag mig för att starta denna blogg. För jag bara måste dela med mig. Vet ni att det finns över 5000 leksaksbibliotek i Europa, men bara ett i Sverige? Helt galet!

Leksaksbiblioteket ligger i Majorna i Göteborg och har funnits sedan 2018 tack vare pengar från Arvsfonden och Sharing Cities Sweden. Men nu är det medlemsavgifter och engagerade medlemmar som bär upp verksamheten. Det finns olika medlemskap att välja bland, från 540 kronor till 1080 kr per år, men man kan också betala med sitt engagemang. Förutom leksaker för barn i åldern 0 – 7 år kan man låna bärselar, resesängar och annat som bara behövs en kort tid.

Anna-Klara Ajaxson i leksaksrummet.

—Kanske vill man testa en bärsjal utan att behöva köpa. Och kanske vill man testa leksaker man annars inte lagt pengar på. Ska man köpa leksaker satsar man ofta på säkra kort, säger Anna-Klara Ajaxson, som jobbar deltid på Leksaksbiblioteket.

Hon tycker det bästa är att man vänjer barn vid att man inte måste äga allt.

—När barn äger saker brukar de ha svårt att göra sig av med dem och bor man trångt är det svårt att få plats med allt, säger Anna-Klara Ajaxson.

Det är hållbara leksaker på Leksaksbiblioteket. Inga plastsaker!

Andra anledningar att låna leksaker är ekonomin samt klimatet. En studie av Marie Theres Feser vid Göteborgs Universitet visar att medlemskapet i Leksakbiblioteket påverkar medlemmarnas syn på hållbarhet och beteende.

”Då transformationer i en sfär kan orsaka förändringar i de andra sfärerna kan det sägas att LB har en direkt effekt på hållbar utveckling genom förminskad konsumtion och en effektivare användning av resurser och en indirekt effekt genom utmaningen av bestående konsumtionsnormer, beteendemönster och ekonomiska system.” (More sharing, more caring? Kumulativa effekter av delningstjänster, s. 46)

På hemsidan www.leksaksbiblioteket.se kan man se hela utbudet. Man kan också botanisera och leka på plats i Leksaksbiblioteket. Barnen får ett eget medlemskort och det arrangeras sångstunder och pappaträffar med mera för att få flera att hitta till Leksaksbiblioteket.

—Vi borde förstås finnas intill ett bibliotek. Eller ännu bättre: som en del av biblioteksverksamheten, säger Anna-Klara Ajaxson och höjer sadeln på en springcykel.

En lycklig pojke provspringer och en mamma kommer in med ett barn i bärsele. Hon har med sig fem plagg som blivit för små. För det får hon fem bytesbiljetter och kan leta fram fem nya plagg ur en låda. Innan hon går får hon hjälp att knyta skorna.

Jag undrar om det hade hänt i en vanlig butik. Och jag undrar varför vi bara har ett Leksakbibliotek i Sverige.

Leksaksbiblioteket fick en Leabok till att hålla sagostund. I övrigt finns inga böcker på Leksaksbiblioteket.

Känner du dig sugen på att starta ett Leksaksbibliotek? Läs ”Starta leksaksbibliotek! – Handbok för att starta och driva ett leksaksbibliotek”. Du hittar den här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × tre =