Plotters vs. Pantsers

Vissa författare gillar att planera sin historia innan de börjar skriva (Plotters). Andra bara sätter igång och skriver utan att planera nämnvärt (Pantsers). Pantsers ser planeringen som ett hot mot kreativiteten.

Jag är definitivt en Plotter och jag trivs bra med det, men visst har jag funderat på om jag stryper fantasikranen genom att planera. Därför var det så skönt att lyssna till John Häggblom, förläggare och manusutvecklare på Forum, när han framträdde på ett webinar arrangerat av Författarförbundet den 8/2. Han talade sig varm för att lära känna huvudpersonerna, skriva synopsis och outline (kort sammanfattning av varje kapitel). John Häggblom sa att han upplever att Plotters inte får sämre flöde utan tvärtom ett bättre flöde. ”När du har koll på resan kan du låta intentionen ta överhanden.” Han menar att planeringen underlättar skrivandet. ”Författare som skriver på en vag idé får skriva om flera gånger innan första utkastet till förlag.” Enligt John Häggblom får Plotters en lättare väg till ett färdigt manus OCH de får ett mindre tungt redigeringsarbete.

Det låter ju bra. Då kan jag alltså se fram emot ett soft redigeringsjobb när jag blir klar. OM jag blir klar, för grejen är att jag tänker för mycket och skriver för lite. Ibland står tankar onekligen i vägen för text. Som nu. Varför skriver jag detta istället för att skriva på romanen?

Nej, jag kanske borde lyssna mer till författaren Caroline Engvall?! På ett webinar med Författarakademin den 20/2 sa hon: ”Se till att ösa sand i sandlådan. Bli klar med ditt råmanus. Sandslott börjar vi bygga långt senare.” Point taken! Nu går jag och öser sand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 + arton =