Leaböckerna

Det finns nu tre böcker i serien om Lea Lejontämjare.

Lea Lejontämjare och översovningen
Illustratör: Johanna Rehn

Inatt blir det spännande. Och lite läskigt. Lea ska sova över i djungeln bland alla vilda djur. Som tur är följer Elliot med. Han är stor och modig. Men Lea är också ganska tuff. När ett lejon angriper deras tält är det hon som vågar sig ut i mörkret.

Lea Lejontämjare och översovningen handlar om leken som växer fram mellan fantasi och verklighet. Syftet med boken är igenkänning. Barn ska få möjlighet att känna igen sig själva och att känna igen andra.

Huvudpersonerna Lea och Elliot är nära vänner. Elliot har Downs syndrom och barnen använder TAKK som stöd när de pratar. TAKK står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Här kan du läsa mer om TAKK.

Lea Lejontämjare och översovningen nominerades 2016 till priset Outstanding Books For Young People with Disabilities i kategorin ”Böcker där unga med funktionsvariation porträtteras”.

Lea Lejontämjare på prinsesskalas
Illustratör: Johanna Rehn

På lördag blir det spännande. Och lite läskigt. Då ska Lea på prinsesskalas hos Rebecca. Som tur är ska Elliot också dit. Han är van att gå på kalas och gillar att klä ut sig. Lea vill helst gömma sig i sin stora hatt, men det får hon inte. Vid dansen smyger Lea och Elliot ut i djungeln och hittar ett vilddjur. När djuret smiter är det Leas tur att vara modig.

Lea Lejontämjare på badhuset
Illustration: Johanna Rehn

Idag blir det spännande. Och lite läskigt. Lea ska till simhallen utan puffar. Som tur är ska Elliot med. Han har både badring och puffar. När det bildas en ström i vattnet befinner sig Lea och Elliot plötsligt på Nilen. Där finns det krokodiler, fallande träd och tandlösa pirater som jagar dem…

 

Så här ser det ut när en glad Elliot följer med Lea till simhallen:

Illustration: Johanna Rehn

RÖSTER OM LEA LEJONTÄMJARE PÅ BADHUSET:

”Som tidigare är det en berättelse som bärs av lekens självklara fantasi och den starka vänskapen mellan
barnen. Illustrationerna i akvarellteknik av Johanna Rehn fyller hela sidan eller uppslaget och följer sömlöst
fantasin. På andra uppslagets vänstersida kliver de i bassängen i vanlig simhallsmiljö. På uppslagets högersida har
fantasins virvlar fört dem till Nilen och vattnet kantas plötsligt av palmer, kameler och pyramider. De är i båda
världarna. Språk och bild harmonierar perfekt.”

// Eva Lexell Törnblom, BTJ. Publiceras i BTJ-häftet nr 7 2018.

”Böckerna om Lea Lejontämjare är färgstarka och sätter fingret på hur barn överbrygger skillnader genom att mötas i fantasins fantastiska värld. Boken stärker barn som har Down Syndrom genom att visa på att Elliot är hjälten i boken.”

// Anna Lärk Ståhlberg, chefsredaktör på Kikkuli Förlag

Illustration: Johanna Rehn

Recensioner:

Gullis lästips

Tecken som stöd

Villa Freja

Jennys bibliotek

Bokpost

Stellalo.bloggs.se

Omnible