Leksaksbiblioteket

Digitalt släpp den 29/7-2023

Releasefest på Leksaksbiblioteket i Göteborg den 26/8 kl 14 – 15

Författare: Lotte Vikléa

Illustratör: Markus Lindholm

Förlag: IDUS

Leksaksbiblioteket handlar om Hedda som älskar fiskar. Hon leker att sängen är ett hav, men det börjar bli trångt då hon fått en ny stor fisk i födelsedagspresent. Mamma föreslår att fiskarna ska sova i en kartong på natten, men det vägrar Hedda.

En dag ligger ett lånekort i Heddas brevlåda. Det är till Leksaksbiblioteket. Där finns clownfisken Hedda önskat sig. Genast vill hon dit, men en pojke hinner före. När förlusten får tårarna att spruta sträcker någon fram en fena med fjäll. Fjället är strävt och tillhör en sjöjungfru. Hedda bestämmer att sjöjungfrun får följa med hem till fiskarna i havet. Snart älskar de henne och när mamma meddelar att en månad har gått gråter de så havsnivån stiger flera centimeter. Nu ska sjöjungfrun tillbaka till leksaksbiblioteket. Istället ska clownfisken följa med hem, men pojken, som heter Chandran, vill inte släppa taget …

Leksaksbiblioteket handlar om att dela med sig och upptäcka nya leksaker, nya lekar och nya kompisar. Genom att inte äga allt själv får barn tillgång till så mycket mer gemensamt. Det är dessutom bättre för miljön att låna istället för att köpa.

I november 2021 besökte jag Leksaksbiblioteket i Majorna, Göteborg. Jag hade hört talas om stället och tänkte: ”Vilken bra grej! Det måste jag skriva om.”

Läs om mitt besök här.